Ενημερωτικό

Τι είναι το Mindfulness;

To mindfulness ή στα Ελληνικά η Ενσυνειδητότητα είναι μία μορφή διαλογισμού που τα τελευταία χρόνια έχει βρει μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό αλλά και σε εφαρμογές βελτίωσης της ψυχικής υγείας.

Εάν και θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του στην σε ανατολικές κουλτούρες, θα το βρούμε με διάφορες μορφές στο δυτικό πολιτισμό.

Ως μορφή διαλογισμού για την καλύτερη διαχείριση του στρες το εισήγαγε ο Καθηγητής ιατρικής του Harvard Jon Kabat-Zinn και στη συνέχεια οικειοποιήθηκε από κλινικούς ψυχολόγους του Cambridge (John Teasdale) και του Oxford (Mark William, Willem Kuyken) για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των αγχώδων διαταραχών.

Πλέον εφαρμόζεται σε πολλούς πληθυσμούς - κλινικούς και μη - στο χώρο της εργασίας και τα τελευταία 10 χρόνια και σε παιδιά μικρής ηλικίας στα σχολεία (5+).

Ως πρακτική διαλογισμού στοχεύει στην εκπαίδευση του ατόμου να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για να "αγκιστρώνεται" στο παρόν, ενισχύει την αποδοχή και την μη επικριτική σκέψη και βοηθάει την ανάπτυξη της ψυχολογικής ευελιξίας (psychological flexibility) και ψυχολογικής ανθετικτικότητας (psychological resilience).

Μία άμεση βασική του "παρενέργεια" είναι η χαλάρωση και η ψυχολογική ευεξία αλλά ως μία βιωματική πρακτική στοχεύει στην σταδιακή εκπαίδευση του νου να μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος και το στρες και να έχει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να είναι ανθεκτικός κάτω από δύσκολες συναισθηματικές συνθήκες.

Μπορείτε να δείτε αυτό το video για μία πιο αναλυτική εισαγωγή στο mindfulness.

Ο καλύτερος βέβαια τρόπος για να το μάθετε είναι να το βιώσετε μέσα από κάποια ατομική ή ομαδική συνεδρία.

Σε ποιούς απευθύνεται;

To Mindfulness απευθύνεται σε όλο το πληθυσμό. Τόσο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Το πρόγραμμα του ZenKids.gr απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και γονείς που δεν έχουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία.

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί αντιμετωπίζει και τέτοια προβλήματα τότε είναι απαραίτητη η εξέταση από παιδοψυχίατρο της ομάδας μας αλλά και αργότερα η δουλειά με ψυχολόγο της ομάδας μας.

Πως βοηθάει τα παιδιά;

Το Mindfulness βοηθάει τα παιδιά από πολύ νωρίς να αρχίσουν να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση.

Τα μαθαίνει να αναπτύσσουν από νωρίς στη ζωή τους καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης του στρες και του άγχους και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις.

Τους χτίζει μία ψυχολογική ευελιξία και ανθεκτικότητα από νωρίς στη ζωή τους που θα τα βοηθάει σε όλα τα δύσκολα στάδια της ζωής τους.

Πως βοηθάει τους ενήλικες;

Το Mindfulness βοηθάει με τον ίδιο τρόπο και τους ενήλικες όπως και τα παιδιά.

Βέβαια οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν τις ήδη υπάρχουσες δυσκαμψίες που έχουν αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους.

Παρόλα αυτά το mindfulness μπορεί να γίνει μία πολύ καλή οικογενειακή δραστηριότητα και πρακτική, η οποία θα δώσει στην οικογένεια δυνάμεις σε δύσκολες καταστάσεις και περιόδους.

Οι γονείς μαθαίνουν να μαθαίνουν την καλύτερη διαχείριση του στρες και των συναισθημάτων τους στα παιδιά τους με το καλύτερο δυνατό τρόπο: Με το παράδειγμα!

Εάν αναρωτιέστε γιατί τα παιδιά σας αντιδρούν όπως εσείς, τότε θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε πως μέσω του mindfulness θα αρχίσουν να μαθαίνουν και από εσάς διαφορετικούς και πιο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων, συγκρούσεων και δύσκολων καταστάσεων.

Τι δεν μπορεί να κάνει;

Το Mindfulness δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και ούτε μπορεί να γίνει από μόνο του θεραπεία για προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Θα διαβάσετε πολλά "μαγικά" πράγματα για αυτό. Παρόλες τις ευεργετικές του επιδράσεις, δεν μπορεί από μόνο του να γίνει θεραπεία για δύσκολα ψυχολογικά προβλήματα ή και να αντικαταστήσει το ρόλο της ψυχοθεραπείας για οικογενειακά προβλήματα ή ψυχικές διαταραχές.

Παρόλα αυτά, το mindfulness είναι μία πάρα πολύ καλή και ευγερτική βιωματική πρακτική που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση του στρες και του άγχους και μπορεί να γίνει σημαντικός βοηθός σε πιο ειδικές ψυχοθεραπείες.

Σαν βιωματική πρακτική σίγουρα εμπλουτίζει την ζωή όλων μας!

Πως ξεκινάω;

Απλά καλέστε μας στο +30-6971-813232 να μιλήσουμε για το τι κάνουμε και εάν θέλετε συμπληρώστε και την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Θα κοιτάξουμε να φτιάξουμε μαζί ένα πρόγραμμα που θα ταιριάζει σε όλους μας.

Εάν απλά θέλετε να το δοκιμάσετε και αυτό καλό είναι - αρκεί μόνο να κλείσετε ένα ατομικό ή ομαδικό ραντεβού.